Kasteel Huis Bergh & Tentoonstelling ‘Honderd Heiligen in Huis Bergh’

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours welke verkrijgbaar zijn in het kasteel of te downloaden in de app.

Naast de reguliere collectie en activiteiten op Kasteel Huis Bergh, zijn er ook jaarlijkse tentoonstellingen die een onderwerp van de collectie en het kasteel uitlichten. De tentoonstelling  ‘Honderd Heiligen in Huis Bergh’ is tot en met 25 februari 2018 te bezoeken.


Bouweschiedenis
Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh is gelegen in de stad ’s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Huis Bergh is gelegen in het stroomgebied van de Rijn bij een bodemopstuwing uit de ijstijd. Waarschijnlijk is men in het begin van de 13e eeuw met de bouw van het kasteel begonnen.
Huis Bergh is een kasteel dat zijn defensieve kracht ontleent aan de gracht die het gebouw omringt. De directe omgeving van het kasteel was in de vroege Middeleeuwen een moerasgebied.
Het kasteel is de loop der tijd vele malen van uiterlijk veranderd. De verschillende bouwfasen zijn goed te volgen aan de hand van maquettes die in het kasteel worden tentoongesteld en te zien zijn in de interactieve presentatie op de multitouch-tafel die in het kasteel staat.

Bewonersgeschiedenis
Het kasteel werd gebouwd door de heren van Bergh. De herkomst van dit geslacht is onzeker.
Aangezien de tufstenen toren, die voorafgaand aan het kasteel Bergh op dezelfde plek werd gebouwd, uit ongeveer 1300 stamde, zou men kunnen aannemen dat Henrick van den Bergh een begin heeft gemaakt met de bouw van het stamslot van de familie Van den Bergh. Henrick zal ter plaatse een moerasgebied hebben aangetroffen met hier en daar gedeelten met een wat steviger ondergrond.
In 1712 is Huis Bergh en alles wat daartoe behoorde door vererving in het bezit gekomen van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. De leden van dit geslacht hebben weinig op Huis Bergh verbleven. Het kasteel werd aan verschillende particulieren en instellingen verhuurd en het dreigde in verval te geraken. Uiteindelijk is het tij ten goede gekeerd: het Berghse bezit werd eigendom van J.H. van Heek, textielfabrikant in Enschede, die het in 1912 kocht en onmiddellijk aan de slag ging om het kasteel weer in oude glorie te herstellen. In de daarop volgende jaren begon de heer Van Heek met de aanleg van een prachtige verzameling middeleeuwse kunst die hij in Huis Bergh onderbracht .

BEZOEKERSINFORMATIE

TOEGANGSPRIJZEN
Entree is incl. tentoonstelling, audio tour (en tuin in de zomermaanden)
Volwassenen: € 13,50 p.p.
Kinderen van 5 tot 13 jaar: € 8,50 p.p.
Gezinskaart: € 39,00 (ouders of grootouders met max. 3 kinderen).
Museumkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
Rembrandtkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
ICOM-pas: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
CJP (Cultuurkaart): € 6,75 p.p.


GROEPEN
Rondleiding met toren
Het gehele jaar op afspraak o.l.v. een gids. Duur: 1¼ uur.
Volwassenen.: € 13,50 p.p.; kinderen 5 tot 13 jaar: € 8,50 p.p.
Groepsreductie vanaf 20 personen: € 2,00 p.p. 
Minimumbedrag groepsrondleiding: € 230,00
Museumkaart niet geldig

Ridderslag en benoeming tot hofdame
Individueel: € 7,- p.p.
Kinderfeestje ridderslag (op afspraak): € 7,50 p.p.
Kindermenu bij kinderfeest Ridderslag: € 7,50 p.p.
Minimumbedrag kinderfeest Ridderslag: € 80,-

Wijzigingen voorbehouden!

Praktische informatie

Vanaf Vrijdag 5 januari 2018 tot Zondag 25 februari 2018

Dag Van Tot
Zondag 12:30 16:30
Zaterdag 12:30 16:30

* Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid de kunstverzameling bekijken. Om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur zijn er torenbeklimmingen o.l.v. een gids. | Wijzigingen voorbehouden! | LET OP: zondag 11 februari is het kasteel gesloten i.v.m. carnaval. Er is dan ook geen ridderslag | LET OP: zaterdag 24 maart is het kasteel gesloten |

Hof van Bergh Model.NdtrcItem.HouseNumber
7041 AC, 's-Heerenberg