Wandelen in de voetsporen van het verleden o.l.v een gids

De Mechteld ten Ham wandeling,  een Smokkeltocht of een historische stadswandeling.

Deelnemen aan een van deze tochten kan met een groep vanaf 10 personen. De kosten zijn €3.00 p.p. (geen extra boekingskosten). Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via vvv@montferland.info of 0316-291404.

De gids neemt u mee op een wandeling van ongeveer een uur door en rondom het oude centrum van ’s-Heerenberg. De route hangt af van de door u gekozen wandeling:

Historische stadswandeling:

De geschiedenis wordt verteld aan de hand van de bijzondere historische panden die u tegen komt op de wandeling. Voorbeelden daarvan zijn het kasteel Huis Bergh en het voormalige klooster Gouden Handen. Hierbij gaat het niet alleen om de buitenkant, de bouwstijlen, maar ook om te laten zien waar de meest markante inwoners van het stadje ’s-Heerenberg hebben gewoond en geleefd.

Mechteld ten Ham wandeling:

Mechteld ten Ham was een van de laatste heksen in Nederland die de dood vond op de brandstapel. De gids brengt u met deze wandeling langs de plaatsen die in de laatste weken vooraf gaand aan haar vonnis een belangrijke rol hebben gespeeld. Een boeiende wandeling vol van verhalen en vooroordelen.

Smokkeltocht:

Zo lang er grenzen en belastingen zijn is er smokkel. Hier in de grensstreek is het woord smokkel een begrip. De gids neemt u tijdens de wandeling mee langs het grenskanaal, de voormalige douane, het smokkelcafé  en het boterkruis. U hoort over de vele manieren waarop de smokkelaars de douane te slim af waren en niet te vergeten de Butternacht. Sterke verhalen met een kern van waarheid.  Stevige schoenen worden voor deze wandeling aanbevolen.

Weersverwachting
s-Heerenberg
Weeronline.nl - Meer weer in s-Heerenbergweeronline.nl Altijd jouw weer

Wandelgidsje - Stappen in het verleden

In de gids ' Stappen in het verleden'  zijn drie bijzondere historische wandelingen gebundeld. De routes nemen u mee op ontdekkingstocht door Didam, ’s-Heerenberg en Zeddam en u kunt genieten van bijzondere uitkijkjes.

Didam

De dorpswandeling Didam is 3 km lang en neemt u mee door de dorpskern van Didam met als bijzonderheid een bezoek aan de oude begraafplaats en de Onze Lieve Vrouwe Kerk.
Start- en eindpuntGasterij de Harmonie, Didam  GPS N 51 56.388, E 6 7.685.
Bewegwijzering: Geen. Volg routebeschrijving in de gids.
Afstand: 3 km.

's-Heerenberg

Deze stadswandeling van 4 km leidt u via het oude historische centrum van de stad door de tuinen van het voormalig klooster Gouden Handen en naar het kasteel Huis Bergh. Startpunt is de parkeerplaats op het stadsplein in ’s-Heerenberg.
Start- en eindpunt: parkeerplaats stadsplein, ’s-Heerenberg GPS N 51 52.493, E 6 14.703.
Bewegwijzering: geen, volg routebeschrijving in de gids.
Afstand: 4 km.

Zeddam

Deze wandeling van 6,8 km neemt u mee over de heuvels van Montferland. Eerst langs de oudste Torenmolen van Europa, met daarna op het hoogste punt het dorp om door het bos uw weg te vervolgen naar de Galgenberg.
Start- en eindpunt: TOP Tolhuis, hoek Beekseweg en Drieheuvelenweg, Zeddam GPS N 51 53.87, E 6 15.431.
Bewegwijzering: geen, volg routebeschrijving in de gids.
Afstand: 6,8 km.