Kasteel Huis Bergh

Wie een bezoek brengt aan het stadje 's-Heerenberg in Gelderland wacht een overweldigende ervaring. Opeens ontvouwt zich het uitzicht op het middeleeuwse kasteel Huis Bergh, omgeven door een gracht en half omsloten door een oude vestigingswal. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw. De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14e, 15e en 17e eeuw. In de loop der tijden hebben uitbreidingen, verfraaiingen, branden en oorlogen het aanzien van het kasteel veranderd.

Bewoners en eigenaars. Het kasteel was een stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Dit geslacht heeft belangrijke functies bekleed bij de kerk en de staat en uitgestrekte bezittingen gehad in Gelderland en Zuid-Nederland. Hun prominentste vertegenwoordiger was misschien wel Willem IV van den Bergh, die gehuwd was met Maria van Nassau, een zuster van Willem van Oranje. De Van den Berghs speelden een vooraanstaande rol in de 80-jarige oorlog, waarin zij de partij van de Prins van Oranje verwisselden voor die van de Spaanse koning. In de 18e eeuw ging het bezit van Bergh via de vrouwelijke lijn over naar het huis Hohenzollern-Sigmaringen, een adellijke familie uit Zuid-Duitsland. In 1912 verwierf Jan Herman van Heek, een industrieel uit Enschede, het kasteel met bijbehorende bezittingen van Wilhelm August Vorst van Hohenzollern-Sigmaringen. Zijn grote fascinatie voor de Middeleeuwen bepaalde de restauratie van het kasteel, inspireerde hem tot het verzamelen van middeleeuwse kunst en gaf diepgang aan zijn belangstelling voor de bewoners- en bouwgeschiedenis. 
 
Kunst & Geschiedenis. Prof. Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum, heeft als adviseur van Huis Bergh de kunstverzameling een nieuwe samenhang gegeven, gebaseerd op de droom van de Middeleeuwen van dr. Jan Herman van Heek. In de grote toegangshal hangen schilderijen van de vroegere bewoners. 

TOEGANGSPRIJZEN  
(Entree is incl. tentoonstelling, audiotour en tuin)
Volwassenen: € 13,50 p.p. 
Kinderen van 5 tot 13 jaar: € 8,50 p.p. 
Gezinskaart: € 39,00 (ouders of grootouders met max. 3 kinderen)

Museumkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten: ridderslag, mei-herfstvakantie en Sintweekenden)


GROEPEN
Het gehele jaar op afspraak o.l.v. een gids. Duur: 1¼ uur.
Volwassenen.: € 13,50 p.p.; kinderen 5 tot 13 jaar: € 8,50 p.p.

Groepsreductie vanaf 20 personen: € 2,00 p.p.
Minimumbedrag groepsrondleiding: € 230,00
Kinderfeestje ridderslag (op afspraak): € 6,50 p.p. met een minimum van € 80,00

Museumkaart niet geldig

Hof van Bergh Model.NdtrcItem.HouseNumber
7041 AC, 's-Heerenberg