Kasteel Huis Bergh & Tentoonstelling ‘Liefde voor de Middeleeuwen'

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours welke verkrijgbaar zijn in het kasteel of te downloaden in de app. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid de kunstverzameling bekijken. Om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur zijn er torenbeklimmingen o.l.v. een gids. |

Naast de reguliere collectie en activiteiten op Kasteel Huis Bergh, zijn er ook jaarlijkse tentoonstellingen die een onderwerp van de collectie en het kasteel uitlichten. De tentoonstelling 'Liefde voor de Middeleeuwen. De Collectie Mengelberg' is te bezoeken vanaf 14 juni 2020 t/m 27 juni 2021.


OVER HUIS BERGH

Bouwgeschiedenis
Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh is gelegen in de stad ’s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Huis Bergh is gelegen in het stroomgebied van de Rijn bij een bodemopstuwing uit de ijstijd. Waarschijnlijk is men in het begin van de 13e eeuw met de bouw van het kasteel begonnen.
Huis Bergh is een kasteel dat zijn defensieve kracht ontleent aan de gracht die het gebouw omringt. De directe omgeving van het kasteel was in de vroege Middeleeuwen een moerasgebied.
Het kasteel is de loop der tijd vele malen van uiterlijk veranderd. De verschillende bouwfasen zijn goed te volgen aan de hand van maquettes die in het kasteel worden tentoongesteld en te zien zijn in de interactieve presentatie op de multitouch-tafel die in het kasteel staat.

Bewonersgeschiedenis
Het kasteel werd gebouwd door de heren van Bergh. De herkomst van dit geslacht is onzeker.
Aangezien de tufstenen toren, die voorafgaand aan het kasteel Bergh op dezelfde plek werd gebouwd, uit ongeveer 1300 stamde, zou men kunnen aannemen dat Henrick van den Bergh een begin heeft gemaakt met de bouw van het stamslot van de familie Van den Bergh. Henrick zal ter plaatse een moerasgebied hebben aangetroffen met hier en daar gedeelten met een wat steviger ondergrond.
In 1712 is Huis Bergh en alles wat daartoe behoorde door vererving in het bezit gekomen van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. De leden van dit geslacht hebben weinig op Huis Bergh verbleven. Het kasteel werd aan verschillende particulieren en instellingen verhuurd en het dreigde in verval te geraken. Uiteindelijk is het tij ten goede gekeerd: het Berghse bezit werd eigendom van J.H. van Heek, textielfabrikant in Enschede, die het in 1912 kocht en onmiddellijk aan de slag ging om het kasteel weer in oude glorie te herstellen. In de daarop volgende jaren begon de heer Van Heek met de aanleg van een prachtige verzameling middeleeuwse kunst die hij in Huis Bergh onderbracht .

Meer weten over de geschiedenis van het kasteel? Klik 
hier


TENTOONSTELLING
 Op 14 mei 1920 arriveerde op Huis Bergh in ’s-Heerenberg de Collectie Mengelberg: 175 schilderijen, beeldhouwwerken en zilveren voorwerpen. De collectie was door kasteelheer J.H. van Heek in november 1919 gekocht van de erven van Friedrich Wilhelm Mengelberg in Utrecht, bekend om zijn rijk gedecoreerde interieurs van katholieke kerken. Over de lotgevallen van de Collectie Mengelberg gaat de tentoonstelling Liefde voor de Middeleeuwen. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.
De tentoonstelling is te bezoeken vanaf 14 juni 2020 t/m 27 juni 2021.

DAGJE WEG MET DE KINDEREN
Je beleeft het op Kasteel Huis Bergh
Wil jij je wel eens een echte kasteelbewoner voelen? Dat kan op Kasteel Huis Bergh. Verkleed als middeleeuwse ridder of hofdame ga je met een gids het kasteel door voor een spannend verhaal over Kasteel Huis Bergh. Een stoer middeleeuws kasteel en een prachtige natuur eromheen: er is van alles te beleven bij Kasteel Huis Bergh! Ieder weekend en in de schoolvakanties zijn er speciaal voor kinderen hele leuke rondleidingen. Na de rondleiding kan je nog even een ijsje eten bij het Kasteel Café Heeren Dubbel. Kortom genoeg te beleven bij Kasteel Huis Bergh!

Wanneer is er Ridderslag?
De Ridderslag is iedere zondagmiddag om 13.00 uur (m.u.v. de herfst- en kerstvakantie, een tijdens Welkom bij de Sint en de Montferland Run) . Kosten Ridderslag: € 7,00 p.p.

Voor meer informatie over de activiteiten voor kinderen of kinderfeestjes op Huis Bergh kijk je hier.

AUDIOTOUR
Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app. Kom en beleef geschiedenis opnieuw! Er is nu ook een audiotour speciaal voor kinderen.


BEZOEKERSINFORMATIE
Kijk voor de actuele toegangsprijzen op de website van Huis Bergh

Opmerkingen:
  • Om de drukte te spreiden en de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen, moet iedereen vooraf via de website of via de ticketshop bij het kasteel een kaartje met datum en starttijd reserveren. 
  • Dat geldt ook voor mensen die al in het bezit zijn van een geldig entreebewijs, zoals een museumkaart, Vriendenpas, ICOM of Vereniging Rembrandtpas.
  • Op de aangegeven tijd kunnen bezoekers naar binnen in het kasteel. Zij kunnen daar een uur rondkijken in het kasteel.
  • Bij reservering gaat u akkoord met de hygiënemaatregelen en de maatregelen bij gezondheidsklachten als aanvulling op de bezoekersvoorwaarden van het museum. 
  • Kasteel Huis Bergh houdt zich het recht voor een gezondheidscheck uit te voeren en bij twijfel over de gezondheidstoestand of het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften de toegang tot het kasteel te ontzeggen.

Praktische informatie

  Van Tot Toelichting
Volwassenen € 13.50 *
Kinderen € 8.50 van 4 tot 12 jaar *
Groepen € 39.00 Gezinskaart: ouders of grootouders met max. 3 kinderen*
Pashouders Gratis toegang   Museumkaart (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
Pashouders Gratis toegang   Rembrandtkaart (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
Pashouders Gratis toegang   ICOM-pas (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
CJP € 6.75 (Cultuurkaart)

*Deze tickets zijn online met korting te bestellen | Voor groepsprijzen en kortingen kijk je op de website van Huis Bergh.

Vanaf Donderdag 4 juni 2020 tot en met Zaterdag 31 oktober 2020

Dag Van Tot
Zondag 12:30 16:30
Donderdag 12:30 16:30
Vrijdag 12:30 16:30
Zaterdag 12:30 16:30

* Rondom de vakanties aangepaste openingstijden | Kijk voor de actuele openingstijden op de website van Huis Bergh. | Om de drukte te spreiden en de veiligheid van bezoekers en personeel te garanderen, moet iedereen vooraf via de website een kaartje met datum en starttijd reserveren of bij de ticketshop in het museum. Dat geldt ook voor mensen die al in het bezit zijn van een geldig entreebewijs, zoals een museumkaart, Vriendenpas, ICOM of Vereniging Rembrandtpas. Op de aangegeven tijd kunnen bezoekers naar binnen in het kasteel. Zij kunnen daar een uur rondkijken in het kasteel.