Kasteel Huis Bergh & Tentoonstelling ‘Ongekend Ornament: Zandsteen op Huis Bergh'

Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours welke verkrijgbaar zijn in het kasteel of te downloaden in de app. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid de kunstverzameling bekijken. Om 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur zijn er torenbeklimmingen o.l.v. een gids. |

Naast de reguliere collectie en activiteiten op Kasteel Huis Bergh, zijn er ook jaarlijkse tentoonstellingen die een onderwerp van de collectie en het kasteel uitlichten. De tentoonstelling ‘Ongekend Ornament Zandsteen op Huis Bergh’ is te bezoeken van 20 april 2018 tot 1 maart 2019 .
OVER HUIS BERGH

Bouwgeschiedenis
Het middeleeuwse kasteel Huis Bergh is gelegen in de stad ’s-Heerenberg in de Gelderse Achterhoek, niet ver van de grens met Duitsland. Huis Bergh is gelegen in het stroomgebied van de Rijn bij een bodemopstuwing uit de ijstijd. Waarschijnlijk is men in het begin van de 13e eeuw met de bouw van het kasteel begonnen.
Huis Bergh is een kasteel dat zijn defensieve kracht ontleent aan de gracht die het gebouw omringt. De directe omgeving van het kasteel was in de vroege Middeleeuwen een moerasgebied.
Het kasteel is de loop der tijd vele malen van uiterlijk veranderd. De verschillende bouwfasen zijn goed te volgen aan de hand van maquettes die in het kasteel worden tentoongesteld en te zien zijn in de interactieve presentatie op de multitouch-tafel die in het kasteel staat.

Bewonersgeschiedenis
Het kasteel werd gebouwd door de heren van Bergh. De herkomst van dit geslacht is onzeker.
Aangezien de tufstenen toren, die voorafgaand aan het kasteel Bergh op dezelfde plek werd gebouwd, uit ongeveer 1300 stamde, zou men kunnen aannemen dat Henrick van den Bergh een begin heeft gemaakt met de bouw van het stamslot van de familie Van den Bergh. Henrick zal ter plaatse een moerasgebied hebben aangetroffen met hier en daar gedeelten met een wat steviger ondergrond.
In 1712 is Huis Bergh en alles wat daartoe behoorde door vererving in het bezit gekomen van het geslacht Von Hohenzollern-Sigmaringen. De leden van dit geslacht hebben weinig op Huis Bergh verbleven. Het kasteel werd aan verschillende particulieren en instellingen verhuurd en het dreigde in verval te geraken. Uiteindelijk is het tij ten goede gekeerd: het Berghse bezit werd eigendom van J.H. van Heek, textielfabrikant in Enschede, die het in 1912 kocht en onmiddellijk aan de slag ging om het kasteel weer in oude glorie te herstellen. In de daarop volgende jaren begon de heer Van Heek met de aanleg van een prachtige verzameling middeleeuwse kunst die hij in Huis Bergh onderbracht .

Meer weten over de geschiedenis van het kasteel? Klik 
hier


TENTOONSTELLING
In het voorjaar van 2018 gebeurt er iets bijzonders op Huis Bergh. Met een enorme kraan worden zware brokken Baumberger zandsteen op de binnenplaats van het kasteel getakeld. Deze brokken zandsteen vormen samen de originele, rijk versierde, barokke ingangspartij die eeuwenlang de ingang van Huis Bergh sierde. In een frame en onder een overkapping is deze deuromlijsting uit 1700 weer veilig te zien op de binnenplaats van het kasteel. Om dit heugelijke feit te vieren en om een onderbelicht aspect van het kasteel onder de aandacht te brengen wijdt Huis Bergh een tentoonstelling aan Baumberger zandsteen.

De presentatie zal ingaan op de geschiedenis van de winning van het Baumberger zandsteen, wat er zoal nodig was om de steen te winnen, met welke gereedschappen werd gewerkt en hoe het transport verliep. Deze steensoort was geschikt als bouwmateriaal maar vooral als materiaal voor beeldhouwers. Talrijke gebeeldhouwde ornamenten sieren kerken en kloosters vooral in het grensgebied maar ook op andere
plekken in Nederland en Duitland.

Oswald III, graaf van den Bergh (1646-1712) gaf veel geld uit aan de verfraaiing van zijn kasteel. Veel van de bestellingen voor tuinbeelden en -vazen, deuromlijstingen, balustrade en pilaren kwamen terecht bij de beeldhouwer Jan Rendeles uit Coesfeld (Dld). Voor de tentoonstelling kan er worden geput uit het rijke archief van Huis Bergh waarin zich correspondentie en modeltekeningen van de beeldhouwer voor de graaf bevinden.

Zoals veel beeldhouwers uit zijn tijd deed Jan Rendeles zijn inspiratie voor de versieringen op aan de hand van ornamentprenten. Deze prenten tonen voorbeelden van druiventrossen, festoenen, grotesken, zeemeerminnen, bloemen en guirlandes. Voor het maken van de fraai versierde ingangspartij van Huis Bergh gebruikte Jan Rendeles zeker ornamentprenten als voorbeeld.

In het kader van deze tentoonstelling is er ook een autoroute die langs kerken en kloosters leidt waar fraaie beeldhouwwerken van Baumberger zandsteen te zien zijn. De route begint in ’s-Heerenberg en eindigt in Havixbeck (Duitsland) en vice versa. In Havixbeck is een zandsteenmuseum waar u zich nog verder kunt verdiepen in zandsteen. (Meer informatie over deze autoroute volgt)


DAGJE WEG MET DE KINDEREN

Je beleeft het op Kasteel Huis Bergh
Wil jij je wel eens een echte kasteelbewoner voelen? Dat kan op Kasteel Huis Bergh. Verkleed als middeleeuwse ridder of hofdame ga je met een gids het kasteel door voor een spannend verhaal over Kasteel Huis Bergh. Een stoer middeleeuws kasteel en een prachtige natuur eromheen: er is van alles te beleven bij Kasteel Huis Bergh! Ieder weekend en in de schoolvakanties zijn er speciaal voor kinderen hele leuke rondleidingen. Na de rondleiding kan je nog even een ijsje eten bij het Kasteel Café Heeren Dubbel. Kortom genoeg te beleven bij Kasteel Huis Bergh!

Wanneer is er Ridderslag?
De Ridderslag is iedere zondagmiddag om 13.00 uur (m.u.v. de herfst- en kerstvakantie, een tijdens Welkom bij de Sint en 1 december i.v.m. de Montferland Run) Je kunt hiervoor niet reserveren. Kosten Ridderslag: € 7,00 p.p.

Voor meer informatie over de activiteiten voor kinderen of kinderfeestjes op Huis Bergh kijk je hier.

AUDIOTOUR
Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen: of het nu gaat over de kunst, de historie of de tuinen. Er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en hier is dan ook veel over te vertellen. De verhalen over de rijke historie, de bijzondere kunstverzameling en de herstelde tuinen van Kasteel Huis Bergh zijn te beluisteren in verschillende audiotours. Verkrijgbaar in het kasteel of te downloaden in de app. Kom en beleef geschiedenis opnieuw! Er is nu ook een audiotour speciaal voor kinderen.
Klik hier voor meer informatie over de audiotour. 


BEZOEKERSINFORMATIE

Toegangsprijzen

Entree is incl. tentoonstelling, audio tour (en tuin in de zomermaanden)
Volwassenen: € 13,50 p.p.
Kinderen van 5 tot 13 jaar: € 8,50 p.p.
Gezinskaart: € 39,00 (ouders of grootouders met max. 3 kinderen).
Museumkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
Rembrandtkaart: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
ICOM-pas: gratis (niet geldig tijdens bijzondere activiteiten)
CJP (Cultuurkaart): € 6,75 p.p.


Groepen
Rondleiding met toren
Het gehele jaar op afspraak o.l.v. een gids. Duur: 1¼ uur.
Volwassenen.: € 13,50 p.p.; kinderen 5 tot 13 jaar: € 8,50 p.p.
Groepsreductie vanaf 20 personen: € 2,00 p.p.
Minimumbedrag groepsrondleiding: € 230,00
Museumkaart niet geldig

Ridderslag en benoeming tot hofdame
Individueel: € 7,- p.p.
Kinderfeestje ridderslag (op afspraak): € 7,50 p.p.
Minimumbedrag kinderfeest Ridderslag: € 80,-

Wijzigingen voorbehouden!

Praktische informatie

Vanaf Maandag 7 januari 2019 tot en met Zondag 31 maart 2019

Dag Van Tot
Zondag 12:30 16:30
Zaterdag 12:30 16:30

Vanaf Maandag 1 april 2019 tot en met Dinsdag 23 april 2019

Dag Van Tot
Zondag 12:30 16:30
Dinsdag 12:30 16:30
Woensdag 12:30 16:30
Donderdag 12:30 16:30
Vrijdag 12:30 16:30
Zaterdag 12:30 16:30

Hof van Bergh Model.NdtrcItem.HouseNumber
7041 AC, 's-Heerenberg