Rondleiding langs expositie “Echo van de Middeleeuwen in de St. Pancratiuskerk”

Exclusieve rondleiding langs expositie over leven, werk en tijd van F.W. Mengelberg, decorateur van vele
Oost-Gelderse kerken.


Aanleiding voor deze expositie is dat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat er een unieke middeleeuwse kunstcollectie door kasteel Huis Bergh werd aangekocht uit de nalatenschap van kunstenaar Friedrich Wilhelm Mengelberg uit Utrecht, die in 1919 overleed. Dezelfde F.W. Mengelberg heeft in 1895 – 1897 de St. Pancratiuskerk in ’s-Heerenberg gedecoreerd en ingericht. Deze kunstcollectie diende hem daarbij als voorbeeld en inspiratiebron.

Stadsmuseum Bergh besteedt aandacht aan de geschiedenis van de katholieke kerk. Mengelberg en architect Alfred Tepe waren leidende figuren in het z.g. Bernulphusgilde vele neo-gotische kerken in Oost Nederland heeft gebouwd en/of gedecoreerd, waaronder St. Martinuskerk in Baak, de St. Janskerk en de St. Martinuskerk in Arnhem.

In de door Tepe gebouwde St. Pancratiuskerk is nog veel bewaard gebleven van de inrichting van Mengelberg, zoals de beelden, de kruiswegstaties, hoofd- en zijaltaren en kerkmeubilair. Van Heinrich Geuer zijn nog enkele prachtige glas in lood ramen aanwezig. In de doopkapel is de prachtige doopvont te bewonderen met zijn hardstenen bekken en koperen afdekking.

De tentoonstelling in het Stadsmuseum Bergh en de St. Pancratiuskerk is tot 31 maart 2022 te bewonderen. 

De rondleiding onder leiding van een gids langs de tentoonstelling start vanuit Stadsmuseum Bergh. 

Wanneer:
  • Elke donderdag en zondag is er om 14.00 uur een gids aanwezig voor een rondleiding langs de expositie in museum en kerk.
  • LET OP: Op woensdag, vrijdag en zaterdag vindt om 14:00 uur alleen een rondleiding plaats als er reserveringen zijn. 

Toegangsprijs rondleiding expositie: € 3,50
Wil je na de rondleiding ook de vaste tentoonstelling in het museum bezoeken dan kost dit € 4,-
(rondleiding + museumbezoek vaste tentoonstelling  alleen mogelijk op donderdag en zondag)
Reserveren: Rondleiding op do. + Zo. : Niet verplicht, maar reserveren geeft de garantie voor deelname en toegang tot het museum. Vol=Vol. | Rondleiding op wo. vr. en za. : Reserveren verplicht. 
Telefonisch reserveren: Bezoekers kunnen dagelijks tussen 10.00 en 19.00 uur reserveren via telefoonnummer 06 19 98 14 57.

Praktische informatie

Vanaf Donderdag 19 november 2020 tot en met Donderdag 1 april 2021

Dag Van Tot
Zondag 14:00
Woensdag 14:00
Donderdag 14:00
Vrijdag 14:00
Zaterdag 14:00

* Op do. + Zo. om 14.00 deelnemen zonder aanmelden mogelijk, maat vol=vol | Wo. + Vr. + Za. Rondleiding alleen na reservering