Rondleiding langs expositie “Echo van de Middeleeuwen in de St. Pancratiuskerk”

Exclusieve rondleiding langs expositie over leven, werk en tijd van F.W. Mengelberg, decorateur van vele
Oost-Gelderse kerken.


Aanleiding voor deze expositie is dat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat er een unieke middeleeuwse kunstcollectie door kasteel Huis Bergh werd aangekocht uit de nalatenschap van kunstenaar Friedrich Wilhelm Mengelberg uit Utrecht, die in 1919 overleed. Dezelfde F.W. Mengelberg heeft in 1895 – 1897 de St. Pancratiuskerk in ’s-Heerenberg gedecoreerd en ingericht. Deze kunstcollectie diende hem daarbij als voorbeeld en inspiratiebron.

Stadsmuseum Bergh besteedt aandacht aan de geschiedenis van de katholieke kerk. Mengelberg en architect Alfred Tepe waren leidende figuren in het z.g. Bernulphusgilde vele neo-gotische kerken in Oost Nederland heeft gebouwd en/of gedecoreerd, waaronder St. Martinuskerk in Baak, de St. Janskerk en de St. Martinuskerk in Arnhem.

In de door Tepe gebouwde St. Pancratiuskerk is nog veel bewaard gebleven van de inrichting van Mengelberg, zoals de beelden, de kruiswegstaties, hoofd- en zijaltaren en kerkmeubilair. Van Heinrich Geuer zijn nog enkele prachtige glas in lood ramen aanwezig. In de doopkapel is de prachtige doopvont te bewonderen met zijn hardstenen bekken en koperen afdekking.

De tentoonstelling in het Stadsmuseum Bergh en de St. Pancratiuskerk is tot 31 maart 2022 te bewonderen. 

De rondleiding onder leiding van een gids langs de tentoonstelling start in oktober om 15.00 uur vanuit vanuit Stadsmuseum Bergh. 

Toegangsprijs rondleiding expositie: € 3,50
Wil je na de rondleiding ook de vaste tentoonstelling in het museum bezoeken dan kost dit € 4,-
Telefonisch reserveren: via telefoonnummer 06 19 98 14 57

Praktische informatie

Vanaf Donderdag 1 oktober 2020 tot en met Zondag 1 november 2020

Dag Van Tot
Zondag 15:00
Donderdag 15:00
Vrijdag 15:00
Zaterdag 15:00

* Vooraf reserveren