Smartphoneroute: Heren van Bergh (50 km)

Fietsen door het heuvelachtige Montferland, op de grens van Nederland en Duitsland met 3 bijzondere routes voor je smartphone. De ‘Heren van Bergh’ route is hier één van. Met alle filmpjes, foto’s en tips die je onderweg op je smartphone binnenkrijgt, wordt het alleen nog maar boeiender. Deze routes zijn geschikt voor iPhone en Androidtoestellen. Deze routebundel ‘Routes vol cultuurhisorie’ bestaat uit 3 fietsroutes.

Kruizen en kapellen – 43 KM

Vanaf Het Tolhuis in Zeddam fiets je direct het groene Montferland in. De fietspaden doorkruizen dichte bossen en brengen je langs uitgestrekte akkers. Authentieke boerderijen lijken over het landschap verstrooid te liggen en af en toe van u een glimp op de gevel van een prachtig in het groen verscholen landhuis. Bijzonder zijn de hagelkruizen, die hoog boven de kruispunten uitsteken. Vanaf de middeleeuwen plaatsen katholieken boeren, na een misoogst door hagel of onweer de hagelkruizen. Ook werden de kruizen gebruikt als keerpunt in een processie of als symbool om een plek aan te geven waar brood- of roggeoffers aan de armen gebracht konden worden.

Onder de kurk – 36 KM

Dat de beste wijnen uit Frankrijk komen, is allang een gepasseerd station. Maar uit Montferland? Jazeker! De heuvelachtige omgeving van Montferland is ook het thuis van een aantal wijngaarden, die verassend goede wijnen produceren.  U fietst langs de duizenden wijnstokken die door de wijnboeren het hele jaar met zorg behandeld worden. U passeert  ook kasteel Huis Bergh met haar slotgracht, prachtige tuinen en boomgaard.

Heren van Bergh – 50 KM

U ziet hem direct al liggen, de Grafelijke Torenmolen. Het is één van de oudste stenen molens van Europa. Hij behoorde tot de bezittingen van de heren van Bergh. Net als een groot gedeelte van de landerijen en bossen waarvan u onderweg geniet. Met de heerlijke rechten die ze gekocht of gekregen hadden, waren ze verzekerd van inkomsten en voedsel. Zo hadden ze onder andere recht op pacht, het heffen van tol, malen van granen, schieten van wild en het slaan van munten. Meer dan voldoende om een rijk leven te leiden.


Downloadinstructies 

De routebundel ‘routes vol cultuurhistorie’ kun je aanschaffen via een online vouchercode of via een boekje met daarin een vouchercode. In deze routebundel zitten de volgende smartphone routes: Kruizen en kapellen (43 km), Onder de kurk (33 km) en Heren van Bergh (50 km). 

Route downloaden via een boekje met vouchercode (€4,99)

1. Koop het boekje ‘Routes vol cultuurhistorie’ met daarin een unieke vouchercode. Verkrijgbaar bij VVV Montferland of via de VVV Montferland webshop.
2. Ga op je smartphone naar www.abellife.nl
3. Klik op ‘activeer code’
4. Ga in de app naar ‘instellingen’ en link je account. 

Route downloaden via online vouchercode (€2,99)

1. Koop online een unieke vouchercode via de AbelLife webshop
2. Download de gratis AbelLife app in de appstore
3. Ga op je smartphone naar www.abellife.nl
4. Klik op ‘activeer code’
5. Ga inde app naar ‘instellingen’ en link je account.

Praktische informatie

Tocht/Route
Afstand 50
Route kenmerken Abellife route
Toelichting startpunt Je kunt de route op verschillende punten starten. Start de route en de app wijst je het dichtstbijzijnde start locatie.