't Raethuys

Geschiedenis
Het Raethuys werd in 1531 gebouwd ter vervanging van het ailde Raethuys aan de Kellenstraat. Het was het bestuurscentrum van zowel de stad als van het Land van den Bergh. Vergaderingen van de magistraat en van de geërfden van het Graafschap van den Bergh hebben hier plaatsgevonden. Daarnaast werd er recht gesproken. In de kelder bevond zich een gevangenis. Ter herinnering daaraan staat er nog steeds een schandpaal voor het stadhuis. De raadhuisklok uit 1526 werd in vroeger tijden gebruikt om de burgers bijeen te roepen voor vergaderingen en bijvoorbeeld bij rampen.

Het gebouw werd in de loop van de eeuwen onderhouden en af en toe gerestaureerd naar de smaak van die tijd. In 1859 en 1892 werd het muurwerk door Arnold te Wiel senior uit Azewijn hersteld en in 1897 kreeg architect Hendrik Johan Lambert Ovink uit Doetinchem opdracht om het gebouw van buiten een opknapbeurt te geven. Zie de ansichten hieronder uit 1908, waarop de aanpassingen - grotere ramen en het pleisterwerk - goed zichtbaar zijn.

Op aandringen van Jhr. mr. Victor Eugène Louis de Stuers, één van de grote promotors van de monumentenzorg in Nederland, werd het raadhuis in de periode 1916 tot 1918 gerestaureerd. Dit gebeurde tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland neutraal was, onder leiding van architect Jacques van Gils uit Rotterdam.

Na de fusie in 2005 van de gemeente Bergh met de gemeente Didam tot de gemeente Montferland verloor het raadhuis zijn functie. In 2017–2018 is het raadhuis opnieuw gerestaureerd, waarna de Heemkundekirng Bergh er zijn intrek nam.

Het gebouw is sinds 31 januari 1967 een rijksmonument (monumentnummer 9274).

Klik HIER voor meer informatie en afbeeldingen.

't Raethuys - De locatie van Heemkundekring Bergh
Het uit 1531 daterende rijksmonumentale voormalige gemeentehuis van ’s-Heerenberg is sinds november 2018 het nieuwe onderkomen van de Heemkundekring Bergh. Een oudheidkundige vereniging die zich bezighoudt met het bewaren, bewaken en uitdragen van het culturele erfgoed van het voormalige land van Bergh. In 2018 is dit schitterende gebouw gerenoveerd waarbij verschillende ruimtes in oude staat zijn hersteld. Deze kunnen door bedrijven, verenigingen, stichtingen, etc., voor verschillende doeleinden worden gebruikt.

Het is mogelijk om de verschillende ruimten binnen het Raethuys af te huren voor bijvoorbeeld vergaderingen, bedrijfstrainingen, workshops of lezingen. De Trouwzaal is binnen de gemeente Montferland aangewezen als formele trouwlocatie.

Klik HIER voor meer informatie over de verschillende ruimtes en de verhuur hiervan.