TOP Stroombroek

Recreatiegebeied Stroombroek
Recreatiegebied Stroombroek heeft een oppervlakte van 76 hectare en bestaat uit een ruime recreatieplas met strand en ligweiden, geschikt voor zonnen, zwemmen, surfen, roeien en waterfietsen. Langs de oevers zijn vissteigers aangelegd. Bij Stroombroek bevinden zich het Land van Jan Klaassen (een speel- en doepark voor kinderen tot ca. 8 jaar), bungalowpark Landal Stroombroek, Palestra (een centrum voor ontspanning, vermaak en lichaamsverzorging), Markant Outdoorcentrum (een terrein voor outdooractiviteiten) en Kabelwaterskibaan Stroombroek (de langste kabelwaterskibaan van Nederland).

Montferland
Het Montferland is een heuvelachtig gebied, dat bestaat uit een groot bosgebied met kleine heideveldjes met vliegdennen. Dit gebied is één van de meest toeristische gedeelten van de Achterhoek. De hoogste punten zijn de Hettenheuvel (93 m), de Galgenberg (77 m) en de Hulzenberg (85 m). Op één van de heuveltoppen ligt de oude walburcht Montferland, nu in gebruik als hotel-restaurant. Het Montferland biedt talloze recreatiemogelijkheden, zo zijn er onder andere ruiterpaden, diverse wandelroutes en een ATB-route uitgezet in dit gebied.

Kasteel Huis Bergh
Aan de rand van de stad ‘s-Heerenberg ligt Kasteel Huis Bergh, één van de grootste en belangrijkste kastelen van ons land. Het kasteel is ingericht als een bewoond huis. Het interieur bevat kunstvoorwerpen uit de late middeleeuwen, zoals schilderijen, meubelen en beeldhouwwerken etc. In de middeleeuwse toren bevindt zich een wapenkamer. Boven op de toren heeft men een prachtig uitzicht over de omgeving. In het achter het kasteel gelegen Parkbos “De Plantage” en over de laat-middeleeuwse verdedigingswal rondom het kasteel kan men vrij wandelen. De theeschenkerij in het rentmeestershuis op de voorburcht is geopend als er rondleidingen zijn.

Wandelnetwerk
Deze TOP is startpunt 37 van het wandelnetwerk. Met de wandelkaart (verkrijgbaar bij de bij de Achterhoekse VVV’s, Toeristische Informatiepunten en het toeristische bedrijfsleven) of via de wandelplanner op achterhoek.nl/wandelen kun je zelf een route samenstellen. Ook kun je hier starten met onderstaande themaroutes.
*De Kemnaderoute (12 km)
*Nordic Walkingroute Hettenheuvel (20 km)

Ontdek de Achterhoek met je smartphone
Een bijzonder leuke manier om de Achterhoek te verkennen is met je smartphone! Interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg maken de routes tot een ware belevenis. Je kunt hier starten met de digitale routes:

*Berend & het Onkruyt (21 km)
*Heren van Bergh (51 km)
*Verliefd in de oorlog (55 km)

Download de routes via de RoutAbel App op de Smartphone. 

Wandelroutes
*Hondenroute Stroombroek (3 km)

Huifkartocht
*Huifkartocht door het Bergherbos

Parkeren
Bij dit Toeristisch OverstapPunt is het alleen mogelijk om te parkeren op de betaalde parkeerplaats van Landal Stroombroek.

Bron: https://achterhoek.nl/top-stroombroek