Zwarte Molen 's-Heerenberg

De zwarte molen aan de Zeddamseweg in 's-Heerenberg is een beltmolen die in 1829 werd gebouwd ter vervanging van de standerdmolen bij de Molenpoort. Deze standerdmolen was in 1826 bij herstelwerkzaamheden ingestort. Op de locatie achter het huidige Joodse begraafplaats aan de Zeddamseweg kon de molen meer wind vangen dan bij de Molenpoort. Vanaf 1442 tot 1829 hebben er in totaal 3 standerdmolens van de Graven van Bergh gestaan. Deze beltmolen raakte in het begin van de twintigste eeuw buiten gebruik.

Verscheidene werkzaamheden en eigenaren.
Gedurende de tijd is de Zwarte Molen een aantal keren van eigenaar gewisseld en in 1912 aangekocht door J. H. van Heek met het doel de goederen en rechten van kasteel en landgoederen in ere te herstellen. Er zijn verscheidene werkzaamheden aan de molen uitgevoerd in 1920 en 1948. Vanaf 1910 werd er niet meer gemalen op de molen. Het was wel in gebruik voor andere doeleinden: zo was de molenkap in de jaren 60 een tijdje de werkkamer van de gemeentearchitect en trainde er de plaatselijke hondenclub op het terrein er omheen met politiehonden.

Restauratie
In 2008 is de Molen wederom in het bezit gekomen van Stichting Huis Bergh. Omdat kap, muurwerk en balken er slecht aan toe waren heeft Huis Bergh in 2016 besloten tot een grootscheepse restauratie. Hierbij werd het metselwerk opnieuw gevoegd en werden de stenen geïmpregneerd. De bouwwerkzaamheden zijn nu voltooid. De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van gemeente, provincie, rijk, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Molenfonds van De Hollandsche Molen.

Rondleidingen
Vanaf de zomer van 2019 zullen er rondleidingen in de molen georganiseerd worden door vrijwilligers.
Een bezoek zal zeker de moeite waard zijn, omdat het binnenwerk dan ook te zien is wat de tand des tijds heeft doorstaan en helemaal gaaf is gebleven.

Voor meer informatie: Stichting Huis Bergh, Hof van Bergh 8, 7041 AC ’s-Heerenberg, 0314-661281 www.huisbergh.nl

Meer informatie is over de geschiedenis van de molen is terug te vinden op Berghapedia.

Zeddamseweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
7041 CN, 's-Heerenberg