Over het Festival

Van 23 mei t/m 22 juli 2018 wordt er een nieuw erfgoedfestival georganiseerd: Over Grenzen van Gelderland. Na het succes van onder andere Gelegerd in Gelderland (2012) en Gemaakt in Gelderland (2015) richt men zich ditmaal op het thema ‘Grenzen’ en op de betekenis daarvan voor de geschiedenis van Gelderland. Over Grenzen van Gelderland laat het publiek op een laagdrempelige manier kennismaken met Gelderse grensverhalen via theater, pop-up tentoonstellingen, wandel- en fietsroutes, lezingen en nog veel meer!  In en rondom Montferland zijn 4 prachtige fietsroutes  uitgezet, met verschillende activiteiten langs deze route.

Gelderland kent vanouds veel binnen- en buitengrenzen: denk aan de grenzen van kwartieren en landgoederen, aan de rivieren die lastige barrières vormden, maar ook aan taalgrenzen of aan de grens tussen protestantse en katholieke gebieden. Mogelijkheden genoeg voor een rijk gevarieerd erfgoedfestival !

Bron: Erfgoedfestival.nl


Fietsen door historisch Bergh en ommelanden

Ten zuiden van 's-Heerenberg ligt het voormalige Berghse gebied De Vier Heezen dat zich uitstrekte tot dichtbij de poorten van Emmerik. Er staan nog oude grensstenen die de grens markeren die voortdurend betwist werd door de graaf van Bergh en de hertog van Kleef. In 1917 is het gebied bij Pruisen gevoegd, tegenwoordig Duitsland. Nu is het een mooi natuur- en recreatiegebied. Wij gaan op de fiets dit gebied ontdekken. We gaan ook naar Netterden en naar Elten met zijn 82,4 meter hoge Eltenberg. In 's-Heerenberg tenslotte gaan we op zoek naar sporen van de rijke historie van het Graafschap Bergh.

Meer informatie: Kasteelstad 's-Heerenberg.


  • Alle fietsroutes beginnen en eindigen in 's-Heerenberg
  • Parkeren tegenover Gouden Handen, op de parkeerplaats naast Grenscafé De Peer, Emmerikseweg 12 in 's-Heerenberg
  • De kosten bedragen €7,50 p.p. per fietstocht op elk van de vier dagen
    Incl. 1 consumptiebon + fietsroute + enkele locaties vrij entree
  • Routekaarten zijn buiten de vier genoemde dagen tijden de hele festival periode  (23 mei t/m 22 juli 2018) ook los te koop à €2,- bij Stadsmuseum Bergh, Marktstraat 3 's-Heerenberg

Ongekend Ornament: Duits Zandsteen op Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh ligt aan de flanken van het golvende landschap van het Montferland en op de grens van het Rijndal in het Nederlands-Duitse grensgebied. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e-eeuw. Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Om een onderbelicht aspect van het kasteel onder de aandacht te brengen wijdt Huis Bergh een tentoonstelling aan Baumberger zandsteen.

In het kader van deze tentoonstelling is er ook een autoroute die langs kerken en kloosters leidt waar fraaie beeldhouwwerken van Baumberger zandsteen te zien zijn. De route begint in ’s-Heerenberg en eindigt in Havixbeck, in de omgeving van Münster (Dld) en vice versa. In Havixbeck is het Baumberger Sandsteinmuseum waar men zich nog verder kan verdiepen in deze zandsteen.